Skip to main content

Omgeving

Aartrijke maakt deel uit van de gemeente Zedelgem. Zedelgem grenst aan de groene rand van Brugge.

‘Allegambe’s Goed’ vormt ook de perfecte uitvalsbasis voor verdere bestemmingen. De kust, Ieper, Brugge, Roeselare, Kortrijk en zelfs Gent liggen alle in een straal van 50 km. Ook buitenlandse bestemmingen zijn niet veraf, Sluis (NL) bereikt men in 30 min., Rijsel (Lille) in 45 min...

Voor wie op doorreis is naar het Verenigd Koninkrijk, de Kanaaltunnel bereikt men in 1 uur.

Fietsen en wandelen

Onze hoeve ligt in waardevol agrarisch gebied waardoor rust en stilte de bovenhand hebben. Het is een ideale uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

De groene omgeving van Zedelgem is het perfecte decor voor een stevige wandeling. Deze kant en klare wandellussen laten je kennis maken met de mooiste plekjes van Zedelgem: het Klytepad en het Heirwegpad in onze onmiddellijke omgeving, met daarnaast nog het bosleerpad Merkemveld, het Sint-Elooipad, het Sint- Maartenspad, het Krakkepad en de Doeverenwandelpad.

Ook met de fiets kan je Zedelgem uitgebreid bezoeken: de Boschvogelroute (45 km) en de Zilleghemroute (49,5 km) lopen door de vier deelgemeenten en bieden een overzicht van de mooiste landschappen en historische bezienswaardigheden. De Kastelenfietsroute (48 km) en de Groene gordel Brugge (53 km) lopen ook door onze gemeente. Wie zin heeft in een sportief uitstapje kan ook zijn hart ophalen op de MTB-route De Bossenroute. Op de websites van Zedelgem, Brugse Ommeland en Vlaanderen-fietsland vind je hierover voldoende informatie.

Couleur Locale van Aartrijke

Moubekevallei

De Moubekevallei is een waardevol natuurgebied op de grens van Aartrijke, Veldegem en Torhout. De Moubeek ontspringt uit drie verschillende bronnen in het park van het kasteel de Maere d’Aertrycke en slingert zich doorheen een grillig en zwak golvend landschap in de richting van Zedelgem. Fraaie houtkanten, hagen en bomenrijen langs de oevers contrasteren met het open landschap van graasweiden en akkers. Hier komen ook enkele bossen en kasteelparken voor zoals het Hospitaalbos en het Litterveldbos. Op de hoogten kun je genieten van enkele prachtige vergezichten. Het Hospitaalbos en Litterveldbos zijn niet toegankelijk voor bezoekers.

Kasteel Litterveld

Het Litterveldbos, ook gekend als van Caloenbos, waar verscholen in het park kasteel Litterveld staat, het werd in 1868 gebouwd in eclectische stijl. Tot op vandaag wonen hier afstammelingen van de familie van Caloen de Basseghem. Het kasteel en park zijn niet toegankelijk voor bezoekers.

Hoeve ‘De Drie Zwaluwen’

Deze witgekalkte hofstede was ooit een druk bezochte herberg. De oudste vermelding van De Drie Zwaluwen vinden we op een kaart uit 1571. De hoeve is een privéwoning.

Sint-Andreaskerk

Door de hoge ligging van Aartrijke is de toren van de Sint-Andreaskerk zichtbaar tot ver in het omliggende landschap. De kerk is opgetrokken in neogotische stijl, op het einde van de 19de eeuw. Het oorlogsmonument, rechts van de kerk, werd gebeeldhouwd door de Aartrijkse kunstenaar Leonard Devisch.

Brouwerij De Leeuw

In de Engelstraat vind je de voormalige Brouwerij De Leeuw. Het gebouw dateert van 1871 en werd in 2005 grondig gerestaureerd. Zowel om zijn architecturale als industrieelarcheologische waarde is dit een monument om te koesteren. Je vindt er vandaag o.a. de archiefdienst van de gemeente Zedelgem. Naar aanleiding van de restauratie werd het Zillegemse Leeuwbier gebrouwen.

Brugse en Diksmuidse Heirweg

Deze weg werd door de Romeinen aangelegd als verbindingsweg voor hun leger en handelaars, tussen Kassel en Aardenburg.

Begraafplaats Aartrijke

Na een verbod van de Duitsers in 1917 om nog langer rond de kerk te begraven werden de mensen voortaan langs de Engelstraat begraven. Na W.O.I kocht de gemeente deze grond op en in de tweede helft van de jaren ’30 werd de oude begraafplaats rond de kerk ontruimd. De begraafplaats langs de Engelstraat werd in 2007 uitgebreid en opgewaardeerd o.l.v. de landschapsarchitecte Ada Wille i.s.m. het studiebureau Plantec uit Oostende. Een prachtig berceau – een haagconstructie waaronder een pad loopt – vormt de groene hoofdader en het pronkstuk van de begraafplaats.

Kasteel de Maere d’Aertrycke

Dit imposante kasteel werd in 1874 gebouwd in opdracht van August de Maere d’Aertrycke, de geestelijke vader van de zeehaven van Zeebrugge. Het kasteel vertoont stijlkenmerken van neogotiek en neorenaissance en is een ontwerp van de architect Jos Schadde. Sedert de gemeentefusie in 1977 bevindt het kasteel zich niet meer in Aartrijke, maar in Torhout.

In onze gemeente Zedelgem zijn nog verschillende bezienswaardigheden. Alle zijn terug te vinden op: https://www.zedelgem.be/zien-en-doen

Vloethemveld

Op 2 km van Allegambe’s Goed ligt het Vloethemveld. Dit is een uniek natuurgebied van ongeveer 330 hectare, gelegen in het grensgebied van Jabbeke en Zedelgem.

De landschapsgeschiedenis van het Vloethemveld is in grote lijnen gekend vanaf de Middeleeuwen tot nu, het is een verhaal van ontginning, drooglegging en indamming, landbouwuitbating, bebossing en houtkap, vijver- en visbeheer, enz.

Tijdens de 20ste eeuw kreeg het Vloethemveld een militaire bestemming, met o.a. een munitiedepot van het Belgisch leger (1924-1994) en een Brits krijgsgevangenenkamp (1944-1946), waar wellicht meer dan 100.000 krijgsgevangen soldaten, vooral afkomstig uit de Baltische staten, opeengepakt zaten. Talrijke relicten en kunstwerken herinneren aan deze duistere periode.

Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar kan op aanvraag bezocht worden onder begeleiding van een gids. Het omliggende bos is het ideale decor voor zowel een zondagse uitstap als een ontdekkingstocht in de natuur. Voor de kinderen is er een leuke speelzone ingericht.

Er zijn tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars, er is een kijktoren aan de noordzijde van Vloethemveld en een vogelobservatieplatform met uitzicht op de grote vijver. Picknicken of gezellig barbecueën doe je aan volkstuinpark Den Doorn, aan de overzijde van de Diksmuidse Heirweg.

Het Vloethemveld is bereikbaar via de Diksmuidse Heirweg in Zedelgem.

Tips

Vanaf het Vloethemveld kun je per fiets of te voet de oude spoorwegbedding volgen tot ongeveer aan Merkemveld-Doeveren, deze groene as is beter bekend als de Vloethemveldzate.

Er is een speelzone van 3,20 ha ingericht aan het Vloethemveld: een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur.

Voor meer info:

www.vloethemveldvzw.be

Brugse Ommeland

In het Brugse Ommeland, de groene regio rond Brugge, tikt de klok net iets trager en primeert het goede leven. Deze regio verenigt vlakke polders, kanalen en dijken, kastelen en abdijen, dorpjes en stadjes, historische hoeves en molens, bossen, groendomeinen en natuurreservaten. En dat allemaal op een boogscheut van de zee.

Het Fietsnetwerk Brugse Ommeland, dat is ruim 930 kilometer fietsplezier door onze mooie streek. Stippel zelf je fietsroute uit die je leidt naar de leukste plekjes en geniet van knooppunt tot knooppunt. De groen-witte bewegwijzering wijst je in twee richtingen de weg.

http://www.brugseommeland.be
http://www.brugseommeland.be/nl/kastelen-en-abdijen/wandelen

Brugge

Werelderfgoedstad Brugge is het kloppende hart van het Brugse Ommeland. Er bestaan plekken die onder je vel kruipen, hoewel je ze nooit helemaal kunt doorgronden. Brugge is zo’n bijzondere plek. Een stad op mensenmaat, groots geworden door haar meeslepende geschiedenis. Sommige plekken zijn bijzonder, adembenemend, uniek. Je moet ze gewoon gezien hebben. Brugge telt heel wat sfeervolle getuigen van een rijk verleden. Rustig en stemmig, spiritueel of juist heel gezellig.

https://www.visitbruges.be
http://events.brugge.be

De Kust

De lokroep van de zee op een boogscheut van Allegambe’s Goed. Zomer en winter kom je naar de Kust om er een zeebries te voelen op je huid, om het zout van de zee te ruiken en de golven speels of onstuimig te zien rollen. Relaxen, flaneren, lekker tafelen, gezond en actief genieten, voor jong en iets minder jong. Het is altijd heerlijk aan de Kust.

http://www.dekust.be


Interesse?

Zin in even volledig weg, zonder te moeten inboeten aan comfort en gezelligheid?